Delta IT

Uw partner in succesvolle online oplossingen

Geplaatst op 22 september 2016

Laat je niet hacken!

Laat je niet hacken

Ons dagelijkse leven speelt zich steeds meer online af. Bijna iedereen is lid van een sociaal netwerk en kan via een smartphone zijn of haar ogen daar niet vanaf houden. Naast een sociaal netwerk regelen we steeds meer zaken online, zoals bankzaken, burgerzaken, verzekeringen, dating en aangiftes. Dit is allemaal reuze handig en snel, maar er zit een keerzijde aan ons online leven; we zijn kwetsbaarder geworden voor diefstal en manipulatie.
In 2015 is maar liefst 11% van de Nederlanders slachtoffer geworden door enige vorm van cybercrime. Het gaat dan over koop/verkoopfraude, identiteitsfraude of hacken volgens de veiligheidsmonitor van 2015.  En maar één of de vijf gevallen van een cybercrime wordt aangegeven bij de politie. Dit zijn flinke aantallen.

Slechte beveiliging zelfs bij grote bedrijven

De meeste mensen gaan ervan uit dat als zij een account hebben bij een groot bekend bedrijf dat het dan wel goed zit met beveiliging en dat ze niet hoeven op te passen. Het tegenovergestelde is waar. Zo is 5 jaar geleden het Playstation Network gehackt waarbij in totaal de (creditcard)gegevens van 77 miljoen gebruikers werden gestolen. Sony heeft het Playstation Network een maand moeten sluiten, wat ze uiteindelijk 120 miljoen euro heeft gekost.
LinkedIn is een veelgebruikt sociaal netwerk. Zij werden in 2012 gehackt en in eerste instantie dachten ze dat de gegevens van 6 miljoen gebruikers waren gestolen. Jaren later bleek dat de schade vele malen groter was, van 117 miljoen gebruikers waren de gegevens gestolen. Veel gebruikers zijn daardoor de afgelopen jaren slachtoffer geworden van spam, omkoping en gewijzigde profielen op social media.
En zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan. Bij het “veilige” Dropbox waren gegevens van 69 miljoen accounts gestolen. Bij Adobe waren creditcardgegevens gestolen van 150 miljoen gebruikers. JPMorganChase, een grote bank van de Verenigde Staten was het doelwit en gegevens van 76 miljoen huishoudens kwamen in handen van de hackers. Zelfs de Nederlandse staat is het doelwit geweest.
Deze grote partijen hebben veel beveiligingsexperts in dienst en weten bovengemiddeld veel van online beveiliging, maar toch worden ze het doelwit van hackers. Hoe kan dit? Dit geeft aan hoe slim hackers zijn. Het is altijd een kat-en-muis spel om te zorgen de hackers voor te blijven wat betreft beveiliging. Wilt je weten of jouw gegevens ook ooit zijn gestolen? Vul dan hier jouw e-mailadres of username in en kijk of je jouw gegevens moet aanpassen: Haveibeenpwned.com

Laat je niet hacken

Steeds meer schade door hacks

Bij Delta IT raden wij onze klanten aan om online accounts goed te beveiligen. Echter beschikken niet alle mensen over de juiste kennis om dit te doen. Ze hebben geen tijd om zich erin te verdiepen of onderschatten de schade die ze op kunnen lopen. Echter kan deze schade best heftig zijn.

Denk bijvoorbeeld aan iemand die vanuit jou via social media anderen benaderd of kwetsende dingen plaats op jouw eigen social media account. Of denk aan ransomware. Hackers breken dan in op jouw computer en installeren een programma die bestanden van jouw computer (of jouw hele computer) vergrendelen via sterke encryptie. Alleen de hacker heeft de sleutel en kan de computer ontgrendelen. Je kan dus niet bij jouw documenten, vakantiefoto’s of bedrijfsgegevens. De hacker vraagt geld in ruil voor de sleutel. De bedragen liggen tussen de honderden en duizenden euro’s. Ransomware kan worden geplaatst door hackers omdat mensen hun computer niet goed updaten of niet goed beveiligen. Betaal jij de hacker € 400 als je niet meer bij de bedrijfsbestanden kunt?

dief

Wat kun je doen tegen hacks?

Jouw gegevens en online identiteit voor 100% beveiligen is waarschijnlijk niet mogelijk, maar jullie kunnen wel zorgen dat het de hackers niet makkelijk wordt gemaakt. Hierbij enkele tips voor het beveiligen van jouw online gegevens.

  • Zorg dat de software op jouw apparaten (computer, tablets en smartphones) up-to-date is. Er worden regelmatig lekken ontdekt in software door hackers. Deze worden verspreid en misbruikt. Softwarebedrijven repareren deze lekken met updates, dus zorg dat je de updates niet mist.
  • Installeer beveiligingssoftware. Denk bijvoorbeeld aan een goede virusscanner en firewall zoals McAfee, Norton of Panda.
  • Beperk de toegang tot jouw apparaten. Zorg dat al jouw desktops, laptops, tablets en smartphones voorzien zijn van een wachtwoord of pincode, zodat niemand toegang kan krijgen en software kan installeren of instellingen kan wijzigen. Ook dieven van jouw apparaten kunnen dan minder met jouw gegevens doen.
  • Kies een uniek wachtwoord die verschillend is voor al jouw online diensten. Stel dat één online dienst, als Dropbox, wordt gehackt, dan kunnen de hackers niet gelijk in al jouw andere online accounts komen.
  • Kies een sterk wachtwoord. De meeste wachtwoorden die worden gebruikt worden zijn erg makkelijk te raden, zoals 123456, qwerty, naam huisdier, geboortedatum, straatnaam, etc.. Dat is geen goede oplossing. Iemand die het specifiek op jou heeft gemunt kan in een avondje jouw wachtwoord raden. In onze vorige blogpost staat meer over sterke wachtwoorden kiezen.
  • Sla je wachtwoorden op in een wachtwoordmanager, zoals 1Password, Keepass of Lastpass.
  • Gebruik indien mogelijk een VPN verbinding. Veel mensen maken zonder dat ze erover nadenken gebruik van publieke Wifi netwerken, zoals van een terras of restaurant. Als een hacker daar ook aanwezig is dan kan hij al het verkeer en toetsaanslagen registeren en misbruiken.
  • Download geen illegale bestanden en gebruik legitieme software. Bij illegale software, films of games kunnen virussen of andere malware zitten.
  • Klik nooit op links in e-mails van mensen die je niet kent. Ook niet in e-mails van zogenaamde bekende bedrijven. Controleer altijd eerst of de website wel klopt waarnaar de link leidt. Ga met de muis over de link en controleer of de domeinnaam wel echt van het bedrijf is. Maar blijf voorzichtig!
  • Gebruik gezond verstand. Soms krijg je mails of berichten met aanbiedingen die te mooi zijn om waar te zijn. Meestal dat zijn ze ook! Trap er niet in en gooi de mail direct weg.

Beveiliging van websites

Bij Delta IT doen wij er alles aan om ervoor te zorgen dat de websites van klanten niet kunnen worden aangevallen door hackers. Bij WordPress sites leveren wij standaard een Update & Security contract. Wij zorgen dat alle software up-to-date blijft van zowel de plugins als WordPress zelf. Ook wordt de website ingesteld dat deze minder kwetsbaar is voor hackers.

Heb je een WordPress website en maak je nog geen gebruik van dit contract dan raden wij dat ten zeerste aan. Een Backup & Update contract kost € 90 p/jaar. Vraag het hier aan.

Beveiliging van de gegevens van uw bezoekers

De bezoekers van jouw website vullen een contactformulier in om een offerte aan te vragen of om een vraag te stellen. Deze gegevens kunnen door hackers worden onderschept, bijvoorbeeld als je een onveilig wifi netwerk gebruikt (gebruik daarom VPN). Je kunt de gegevens van jouw bezoekers beschermen door een beveiligde verbinding op te zetten voor jouw website. Dit wordt gedaan via een SSL certificaat, er staat dan https:// voor de domeinnaam van jouw website, meestal vergezeld met een slotje.

Een bijkomend voordeel van een beveiligde verbinding is dat Google websites met een SSL certificaat voorrang geeft in de zoekresultaten. Het is dus beter voor de SEO (zoekmachine optimalisatie) van je website. Jouw website scoort hoger!

Delta IT kan een gratis SSL verbinding voor je opzetten op basis van Let’s Encrypt. Voor iedere nieuwe (hosting) klant zorgen we dat dit direct en kosteloos geregeld wordt, zodat je meteen begint met een beveiligde verbinding. Indien gewenst kun je er ook voor kiezen een uitgebreider SSL certificaat aan te schaffen. Neem hiervoor contact met ons op.

https ssl beveiliging

Zorgeloos internetten en online zaken doen

Neem de tijd om alle tips in dit artikel door te nemen en voer ze ook uit! Daarna kan je zorgeloos internetten en genieten van de voordelen van het internet en veilig online zaken doen.