Online beveiliging
Het internet heeft ons leven de afgelopen jaren enorm veranderd. We regelen steeds meer zaken online en dit brengt veel voordelen met zich mee; we hebben direct toegang tot onze bankzaken, sociale contacten, burgerzaken, bedrijfszaken en veel leuke apps. Alle informatie van de wereld zit letterlijk in je broekzak.
De snelle digitale revolutie heeft echter ook nadelen. Omdat veel mensen gebruik maken van het internet om online hun zaken te regelen, zien criminelen kansen om dat te misbruiken. In dit artikel probeer ik je op de hoogte te brengen van enkele basiszaken omtrent online beveiliging.
Een onveilige computer kan een echte bedreiging zijn. De laatste tijd zijn veel mensen slachtoffer van ransomware geworden. Hierbij wordt de computer gegijzeld en moet er geld worden betaald om bij je bestanden te mogen. Doe je dit niet dan worden al je bestanden verwijderd. Om dit soort gevaren te voorkomen staan hier enkele beveiligingstips.
Windows of Mac updaten
Zorg dat het besturingssysteem op je computer, tablet of smartphone altijd up-to-date is. Er worden geregeld lekken in de software ontdekt en deze worden met updates gedicht. Blijft zo’n lek open staan, dan kunnen hackers hier misbruik van maken.
Zorg voor een virusscanner en firewall
Een virusscanner en een firewall zijn de twee basis verdedigingstechnieken die nodig zijn om gevaarlijke bestanden te vinden en tegen te houden.
Download geen illegale software
Hackers stoppen vaak hun kwaadaardige bestanden in illegale software, muziek of video’s. Je weet niet wat je download, doe het dus niet! Tevens is illegaal downloaden verboden in Nederland.
Pas op met klikken op links in e-mails
Spammers versturen miljoenen e-mails per dag met kwaadaardige bestanden of links naar misleidende websites. Mijn advies is om nooit e-mails te openen van onbekenden (en vooral niet de bestanden die erbij zitten), zeker niet als ze onwaarschijnlijke dingen beloven. Als het te mooi is om waar te zijn, dan is het niet waar.
Sommige e-mails lijken verdacht veel op e-mails van bedrijven waar je misschien diensten van afneemt. Voordat je op een link klikt moet je altijd de link goed controleren. Hang met het pijltje boven de link en er verschijnt het internetadres. Deze moet overeenkomen met de link van het bedrijf, zoals https://www.kpn.com, klik niet op links die anders zijn.
Zorg dat het wifi-netwerk veilig is
Gebruik alleen routers die WPA en WPA2 beveiliging ondersteunen en zorg dat je een sterk wachtwoord kiest dat niemand kan raden.
Log niet in op publieke wifi-netwerken, zoals in een café, zonder gebruik te maken van een VPN service. Internetverkeer in open publieke wifi-netwerken kan worden afgetapt of gemanipuleerd.
Gebruik sterke wachtwoorden
Kies een wachtwoord dat niemand kan raden met minimaal 10 tekens, cijfers, kleine- en hoofdletters en speciale tekens. Gebruik voor ieder online account een apart wachtwoord wat totaal anders is. Gebruik bij voorkeur een wachtwoordmanager, zoals 1Password, KeePass, Dashlane of Lastpass. Met deze programma’s kunnen moeilijke wachtwoorden worden gegenereerd en ze maken het eenvoudig om met één centraal wachtwoord overal in te loggen op al je apparaten.
Stay safe!
Blijf alert en geniet van de online wereld, maar laat je niet hacken!